10 de novembre 2006

Resposta a John Doe

En primer lloc voldria agrair-te el teu interès pel nostre bloc i la teva disposició a debatre’n els continguts. Aquesta és en gran part la seva raó de ser. Passo a continuació a respondre punt per punt les qüestions que em planteges en un dels teus comentaris a la meva “Nota encara més breu”:

1. Ens preguntes quin és el camí cap a la independència. Evidentment si el sabéssim del cert l’hauríem emprés i ara no faria falta discutir res. En aquest sentit estem oberts a qualsevol idea que ens puguis aportar.

Pel que fa a partits que es declarin sense embuts independentistes només hi ha ERC. Pel que fa a CiU, el que sí que et puc assegurar és que a les seves files hi ha força independentistes i que alguns dels seus dirigents, com Felip Puig, se n’han declarat públicament.

No veig absolutament cap mena de contradicció en ser liberal, independentista i catalanista. Com deia recentment Sala i Martín a l’entrevista que va fer a la Vanguardia a Josep Piqué, un té dret primer a escollir el grup humà amb qui vol viure i després les regles socials que el governin.

2. Jo mai he discutit ni la legalitat del nou tripartit, ni la capacitat de pacte en general ni tampoc els governs de coalició que són una opció perfectament vàlida de govern i en moltes circumstàncies la més apropiada. La meva queixa és que si una sèrie de partits volen fer una coalició han d’avisar prèviament de les seves intencions a l’electorat per tal que aquest tingui la màxima informació alhora de decidir el seu vot. Així s’ha fet per exemple a Suècia i a Galícia però no a Catalunya i a Rumania.

3. Pel que fa al tema del Virolai i el Zoo d’en Pitus crec que Montilla s’ho va buscar. Quan un pretén fer-se passar per allò que no és sempre fa el ridícul i si Montilla no hagués insinuat que pràcticament s’anava a beneir cada diumenge a Montserrat no crec que Sala i Martín li hagués saltat al coll. La reacció de comissari polític de Montilla amenaçant de portar la cinta al Conde de Godó defineix el personatge.

Pel que fa a la teva següent qüestió amaga una dosis preocupant d’intolerància i autoritarisme. Reformulo la teva pregunta per certificar que l’he entès bé: Com us atreviu vosaltres (entenc que els que escrivim al bloc) a opinar sobre política, economia i sociologia si probablement no sabeu qui són Landa, Johnson, no llegiu a Castell etc? Bé, m’agradaria recordar-te que qualsevol ciutadà en el moment de votar emet una opinió política. I com que jo no sóc altra cosa que un ciutadà més, et vull fer notar que la teva pregunta és exactament equivalent a: com us atreviu a votar vosaltres, ciutadans ignorants, si no sabeu qui són Landa, Johnson, no llegiu a Castell etc ? Fort no? Què passa, que a partir d’ara per votar s’haurà de ser llicenciat en ciències polítiques, sociologia o economia? Però encara et diré més, què et fa suposar a tu que són precisament aquests coneixements els que t’han de donar dret a votar? Què en saps tu del món que t’envolta? Ets capaç d’explicar-me per què quan encens una bombeta tens llum? Quines són les lleis de l’electromagnetisme que expliquen com es propaguen els fotons emesos per la bombeta? Entens els màgics postulats de la mecànica quàntica que expliquen per què la cadira on et trobes assegut en aquest moments no es desintegra en un picosegon? Saps quina és la importància de la relativitat general? Per què és tan important el teorema de Gödel? Tens coneixements sobre aquestes teories que han canviat radicalment la forma de pensar de la humanitat, i saps com han afectat la filosofia, les arts plàstiques i la literatura? Saps genètica molecular i bioquímica? Entens la revolució que suposaran al llarg del segle XXI? Jo t’estalviaré la pedanteria de fer-te un llistat d’alguns dels noms més prominents d’aquests camps però si t’interessen només cal que m’ho facis saber. Per tant, i en vista d’això, hi ha qui es podria preguntar: pot votar algú tan ignorant, incapaç d’entendre el món immediat que l’envolta ? Si no entén això què fa suposar que tindrà més saviesa alhora de decidir qui el governarà?

És clar que tots tenim àrees de coneixement específiques i som força ignorants en d’altres. Admetre-ho i no suposar que la pròpia és superior a les altres denota una certa honestedat i maduresa intel·lectual. Ara bé, això no vol dir que hom no pugui entendre i discutir les línies generals d’altres camps. Et cal ser un genetista professional per intuir la revolució que suposarà la biologia aquest segle? Aquí rau una de les essències de la democràcia, hem de suposar que la gent té la mínima capacitat per entendre les línies bàsiques de les polítiques dels partits! No fer-ho condueix a l’elitisme i finalment a l’autoritarisme.

Seguint en aquesta línia elitista passes a preguntar quants catalans superarien un test de cultura catalana. Bé, ja deus saber que Espriu venia a dir que els lavinians tenim els mateixos defectes que els habitants de Konilòsia però corregits i augmentats. Donada l’equivalència et pregunto jo: quants espanyols superarien un test de cultura espanyola? I quants anglesos un de cultura anglesa? I italians? Em temo que la resposta deu ser similar en tots els casos i no veig per què els catalans per aconseguir un estat independent hem de treure millor nota que els que ja el tenen. Es van examinar ells en el seu dia? Ara bé, si em garanteixes que aprovant el test aconseguim la independència t’asseguro que jo i uns quants més estem disposats a estudiar per treure un 10 i pujar la mitja.

4. És evident que la independència de Catalunya ha de sorgir per una voluntat majoritària del seu poble. Si Espanya fos un país mínimament civilitzat de l’estil del Canadà tindríem dret a convocar un referèndum, votar i decidir com fan al Quebec. S’accepta el resultat, sigui quin sigui i punt. El dia que convencem prou gent per ser majoria tindrem la independència.

5. Jo no tinc somnis grandiloqüents i èpics per Catalunya. Jo vull un estat independent dins de la comunitat europea amb els mateixos drets que països semblants al nostre com Holanda, Dinamarca o Bèlgica. És concís, mundà i fàcil d’entendre, oi?

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Bleucat,
Ante todo gracias por responder a las preguntas. Creo que el comentario sobre cultura no merecía una parte tan importante del post,sobre todo porque se ha malinterpretado.
Discrepo en partes de tu post: hablar de liberalismo, catalanismo e independentismo como términos compatibles, solo puede justificarlo alguien como Sala i Martín, en su vertiente más farandulera. Los mismos liberales que lideran la caverna española sostienen que son términos antagónicos. Siendo puristas habría que admitir cierta razón porque
el liberalismo social y económico tiene características que lo hacen incompatible con la tesis catalanistas e independentistas. Es posible ser de tendencia liberal, conservador, católico, recelar del españolismo y tener cierta simpatías por el independentismo. Pero no deja de ser una versión light, un observador, que se refugia en tesis conservadoras y se etiqueta a conveniencia. En ese punto las tesis de ERC parece ser más coherentes: se llega al catalanismo desde el pensamiento progresista y de izquierdas y desde allí avanzamos hacia la independencia. Es un camino.
Imagino que las rutas alternativas, las podamos discutir con serenidad en este blog.

Anònim ha dit...

Benvolguts,

Crec que us agafeu les paraules d'en John Doe massa malamanet. Per què?. Sincerament, está fent apunts serens a una altre manera d'aproximar-se a la independència. Per que no ho aprofitem per construir? Crec que Bleucat i d'altres esteu volent entendre el seu missatge per una vessant cultureta. No ens encegem. Només hi ha un camí vàlid a la independència? Si n'hi ha més d'un, és compatible amb d'altres? Volem només la independència? Aquests dies estem veient que a la independència no hi arribarem per la via directe. Hi arribarem quan l'àmplia majoria de catalans ens coneguem i entenguem. Difícilment assolirem la independència postulant-nos a favor de polítiques d'exclusió, de xecs, de carnets, de més policia, de més Vanguàrdia, de més Godó, de més Zapatero...

despertA ha dit...

john, puedes explicarnos a que te refieres cuando hablas de liberalismo social y económico?
es para entender que tiene que ver con las tesis catalanistas e independentistas. saludos

Anònim ha dit...

Bobbio,
Hay una entrada en wikipedia que explica el liberalismo.
http://es.wikipedia.org/wiki/Liberalismo

Anònim ha dit...

Bleucat,
También estoy en contra de los clichés porque obligan a colocarnos en uno u otro bando. Sin embargo la realidad en los partidos es la que es. Duran Lleida es más cercano a las tesis de la derecha teocrática, ultraconservadora y neoliberal, con tics nacionalistas, siempre en clave autonomista y regionalista. De aqui que la máxima aspiración del líder de Unió es un ministerio en Madrid. Mas es simplemente un conservador, católico pro-establishment catalán. Y todos estamos de acuerdo que el establishment no es pro- independencia. De hecho forma parte de las leyendas del estatut, el ultimatum de ZP: OPA o Estatut. Todos sabemos como ha terminado. Y con las tesis del Sr. Mas y su escudero SiM podemos extrapolar con poco margen de error cual será sus posiciones futuras ante disyuntivas similares.
Es cierto que podemos tener tendencias pero somos lo que somos. En el caso de los militantes de ERC parecen tenerlo claro: de izquierdas, catalanistas e independentistas.

bacus ha dit...

a mi parlar del liberalisme economic i liberalisme social em sembla prou interesant...

la majoria de partits Liberal i tots els de l'estat són unicament liberal-economic (que el mercat s'autoreguli) i en canvi el liberalisme social (que podria ser llibertat de moral i fes el que vulguis però no em molestis) aquest no el practiquen practicament gens..

sobre el l.economic hi ha el PP i CIU i el PSOE en menor grau...

Però CiU no ho acaba de ser del tot ja que amb alguns temes com la llibertat d'horaris (petit comerç) o eliminar les subvencions a la pagesia estan en contra...

Llavors significa que la auto-regulació del mercat porta a la auto-regulació de la societat.

Per tant és una cada del sistema o no se l'acaben de creure..

I sobre el liberalisme social, que serien temes com el matrimoni gay, l'autenasia, les drogues, el nudisme, etc... No el practiquen gaire, el PP gens ja que és un partit de moral càtolica i CiU, unió és catolic i convergencia no tant però tp liberal. A la votació sobre parelles gays els diputats de Unió veren votar en contra i els convergents a favor i al pp tots en contra menys 1 tiputada (alvarez)

Per tant podem dir que PP i CiU són partits Neo-Cons (que +- és moral-religiosa i economica liberal)

Sobre el liberalisme-social podriem dir que està ens els altres partits, seria IC el maxim despres ERC i per ultim PSC.

Aquí no tenim partits liberals 100% només ho són amb l'ho economic, ens els paisos que si els tenen com angleterra o alemanys són parits minoritaris 3ers o 4arts...


Si posem el tema economic i social sobre un eix trobem el tipic dreta-esquerra per aquest ordre

PP-CIU-PSC-ERC-ICV

un partit liberal-liberal per mi no és ni d'esquerres ni de dretes i en aquest eix no sabri on posar-lo pq en l'economic estaria a la dreta i al social-moral a la esquerra.